03/10/1403  
 
۱۳۹۰/۰۷/۰۷ ۱۴:۲۷
طبقه بندی: اخبار رسانه ها
چچ
ماهانه آی سی تی ایرانی

ماهانه آی سی تی ایرانی

مروری بر تحولات حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در مرداد ماه

پیامک های تبلیغاتی خارج از کنترل
پس از اعتراضات فراوان بر سر ارسال وقت و بی وقت پیامک های تبلیغاتی، این بار نوبت به محتوای آن رسیده است که این بار پا را فراتر گذاشته و بدون در نظر گرفتن طیف سنی مخاطبین، وارد حریم شخصی افراد شده است. این پیامک ها از وعده ازدواج موقت بدون ثبت که ظاهراً در اخبار سیمای ملی نیز انعکاس یافته بود شروع شده و اخیراً به تبلیغاتی در خصوص قرص های جنسی رسیده است. این موضوع در حالی اتفاق می افتد که 3 شرکت دارای مجوز ارسال پیامک به همراه زیرمجموعه هایشان و همراه اول در حقیقت 4 شرکت در راس هرم هستند که به راحتی می توانند با احساس مسئولیت بیشتر پیامک های ارسالی را مورد بررسی بیشتر قرار دهند و تنها به فکر پر کردن سقف تعهد ارسال پیامک خود نباشند. 
به گفته کارشناسان حقوقی ارسال پیام های مذکور از مصادیق مزاحمت تلقی می شود چون بدون درخواست مشترک صورت می گیرد. همچنین ارسال این قبیل پیامک ها به تلفن همراه مشترک بدون شناخت مخاطب به لحاظ سن و جنس امری مردود است. هر چند که در برابر این ادله حقوقی همواره مخابرات راه بهتری را نشان می دهد، اینکه هر کس از این موضوع ناراضی است می تواند با طی مراحلی خود را از لیست خارج کند. یعنی مشتری مداری* در حد کمال!     
    
الکامپ هفدهم در کما
شرایط زمانی و بروکراسی برگزاری الکامپ هفدهم در حالی پیش می رود که تنها 4 ماه تا برپایی آن وقت باقی مانده و همچنان با وجود صدور مجوز برگزاری توسط سازمان نظام صنفی، برخی اختلافات و مطالبات از نمایشگاه گذشته حاکی از ابهام سازمان نظام صنفی برای شروع کار است. شروط تعیین شده سازمان برای برگزاری اعم از حل موضوع ارزی و ریالی، تغییر زمان برگزاری، آزاد سازی وثیقه یک میلیارد دلاری و سکوت شرکت سهامی نمایشگاه ها موضوعی است که اکنون تنها به از دست رفتن زمان برای برنامه ریزی در برگزاری بهتر نمایشگاه منجر شده است. با توجه به تلاش های سازمان برای خارج کردن الکامپ از چنگ شرکت سهامی، بسیار بعید به نظر می رسد که حتی در صورت محقق نشدن شرایط و تن ندادن شرکت سهامی نمایشگاه ها به آن، سازمان نظام صنفی کنار بکشد. آنچه بدیهی است لذا بهتر است به جای وقت کشتی و بازی در وقت اضافه، زودتر برای تعیین تکلیف کاری کرد.

موتور جست و جوی ملی
در راستای موفقیت آمیز بودن طرح هایی از قبیل اینترنت ملی، اینترنت پاک، اینترنت حلال، ایمیل ملی، شبکه ملی اطلاعات و شبکه فیبر نوری، جای یک موتور جست و جوی ملی خالی بود که آن هم اضافه شد. هر چند خود موضوع چندان جدید نیست اما عزم سازمان فناوری اطلاعات برای فراخوان قریب الوقوع برای شناسایی شرکت های توانمند داخلی برای راه اندازی موتور جست و جوهای ملی خبری جدید است. زمانی در کشور در بحث فناوری اطلاعات تب خرید سخت افزار در کلیه ادارات بدون تعریف نحوه استفاده و حتی نصب یک اتوماسیون اداری بر روی سیستم ها بالا گرفت و سپس بعد از چند سال دغدغه تعریف نقشه راه به وجود آمد، اکنون نیز در بحث توسعه اینترنت داخلی در کشور، بسترهای توسعه فیزیکی در حال فراهم آوردن است، بدون اینکه محتوایی برای تبادل و به قولی خوراک موتورهای جستجو فراهم شود. 
جالب اینکه معاون توسعه فضای تبادل اطلاعات این سازمان گفته که در حال حاضر شرکت هایی در زمینه موتور جست وجو در داخل کشور فعالیت می کنند و قصد است به چند شرکت فعال در زمینه موتور جست وجو مجوز داده و از آن ها حمایت شود تا بتوانند خود را در فضای وب ایران و خارج از ایران، نشان دهند. در این صورت اگر قرار است این روال به صورت حمایتی از شرکت های خصوصی در قالب دیتا سنتر، پهنای باند و نرم افزار و رعایت یکسری استانداردها انجام شود، چرا باید نام ملی به آن داده شود.
  
بازی ارزانی و پرسرعتی اینترنت
تقریباً اولین وعده به نسبت جنجالی وزیر ارتباطات برای کاهش تعرفه قیمت پهنای باند به عنوان هدیه روز ارتباطات به اردیبهشت سال 89 باز می گردد که این وعده ضمن اینکه تا امروز هیچ تاثیری به حال کاربر نهایی نداشته، بلکه اکنون باعث افت سرعت شدید اینترنت دایل آپ و حتی ADSL شده است و قیمت ها نیز مانند گذشته است. 
هرچند هزینه های پهنای باند اینترنت برای جاهایی که مستقیماً از شرکت ارتباطات زیرساخت پهنای باند دریافت می کنند، کاهش داده شده. اما چرا این کاهش شامل حال مشترکان نمی شود، به موضوعی جالب تبدیل شده است. اخیراً نیز خباز، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه قیمت اینترنت در کشور بسیار بالا و کیفیت آن پایین است، اعلام کرده است که این امر نشانگر آن است که اهمیتی به این موضوع داده نمی شود و دلی برای اینترنت کشور نمی سوزد. 
به عقیده وی شرکت زیرساخت در زمینه واردات پهنای باند اینترنت بین الملل کاملاً انحصاری رفتار می کند و این حرکت این شرکت برخلاف قانون اصل 44 و بیانات مقام معظم رهبری است و اما آخرین وعده اینکه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از افزایش سرعت اینترنت تا شهریورماه امسال خبر داده است. به گفته وی در شهر تهران به علت تراکم و مراجعه زیاد تا حدی با محدودیت امکانات فنی وجود دارد که البته اپراتورها در این زمینه برنامه های خود را به وزارتخانه داده اند و تا شهریور سرعت اینترنت افزایش خواهد یافت. کمیسیون صنایع و معادن مجلس در جلسه اخیر خود، وضعیت صنعت مخابرات، اختلالات تلفن همراه و کم بودن سرعت اینترنت را با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات مورد بررسی قرار داد.
   
شهرداری رو در رو با مخابرات
در حالی که در 11 استان برنامه ایجاد مرکز داده استانی ایجاد شده که کار این مراکز تجمیع داده های دستگاه های دولتی در یک محیط امن و مناسب است، این موضوع در تهران با شهرداری به مشکل برخورده است و شهرداری با جلوگیری از ادامه فعالیت عمرانی ساخت دیتاسنتر ملی، آن ها را موظف به دریافت مجوز کرده است. طبق برنامه ریزی های صورت گرفته این طرح باید تا 9 ماه آینده نهایی شود. ایجاد و راه اندازی دیتا سنتر موضوعی آشنا برای همگان است و هنوز بی نتیجه ماندن پروژه های شارع 1 و 2 در خاطرها مانده است که کلید 11 دیتا سنتر دیگر زده شده است. طبق اخبار منتشر شده دیتاسنتر ملی در حالی باید تا پایان سال به بهره برداری برسد که هنوز پیمانکار آن تجهیزات مورد نیاز را وارد نکرده و قراردادهای آن نیز در حال مبادله برای تامین تجهیزات است. بر همین اساس معاون طرح و توسعه شرکت ارتباطات زیرساخت گفت که هنوز تجهیزاتی خریدار نشده و المان های مورد نیاز این مرکز داده در حال نهایی شدن است. با وجود این موضوع تاخیر در اجرای پروژه بدیهی به نظر می رسد، اما ظاهراً شهرداری بهانه خوبی برای این تاخیر خواهد بود.

ساماندهی مسابقات بازی های رایانه ای 
بازی های رایانه ای از مقولات بسیار مهم دنیای فناوری و اجتماعی تلقی می شود که خوشبختانه با تشکیل بنیاد ملی بازی های رایانه ای توانست گام هایی را برای ساماندهی این موضوع بردارد. هر چند انتقاداتی نیز وارد است، اما در کل می توان عملکرد این بنیاد را به نسبت خوب ارزیابی کرد. اخیراً نیز خبر رسیده است که کلیه مسابقات بازی های رایانه ای در کشور از این پس تنها با مجوز بنیاد ملی بازی های رایانه ای بر گزار خواهد شد. به گفته بهروز مینایی مدیر عامل این بنیاد متاسفانه در سال های اخیر به دلایل متعدد، از جمله نبود قوانین مشخص و شرح وظایف سازمانی، برگزاری چنین مسابقاتی در کشور متولی مشخصی نداشت که همین امر باعث بروز خسارت های مادی و معنوی بی شماری به صنعت بازی سازی کشور شد؛ لذا طرحی در معاونت نظارت و ارزشیابی بنیاد ملی بازی های رایانه ای تدوین شده است تا برگزار کنندگان حرفه ای این مسابقات بتوانند در آینده به صورت منسجم تری این مسابقات را طراحی و اجرا کنند.
    
مسکن شناسنامه هوشمند می گیرد
آخرین بار حدود 5 سال پیش که برای دریافت یکسری اسناد به یکی از دفاتر ثبت اسناد مسکن مراجعه داشتم، در اتاق ها با انبوهی از دفاتر قطور و قدیمی و کوهی از قفسه ای فلزی نامنظم برای نگه داری اسناد در کنار چند کامپیوتر برای امور تایپ مواجه شدم که تنها یک فکر را به ذهن هدایت می کرد و آن این که برای نابودی هزاران هزار سند، تنها یک کبریت نیاز است. هر چند این سیستم هنوز برچیده نشده است، اما اکنون صحبت از سامانه معاملات املاک گسترده که با هر معامله ای، افراد مجبور به دریافت یک کد رهگیری می شوند. به گفته مدیر عامل شرکت خدمات انفورماتیک راهبر برای سامانه املاک مراحل مختلفی مشخص شده که کد هوشمند آخرین مرحله است. شناسنامه هوشمند این است که درباره ملک اطلاعات داشته و بدانیم چه عوارضی، چه ساکنانی، چه تغییر مالکیت هایی و چه تغییر انشعاب هایی وجود داشته است. به گفته او در حال حاضر اطلاعات ملک، انشعاب آب، برق و گاز، عوارض شهرداری، تغییر مالکیت و تغییر سکونت را نیز داریم و انشاء الله به زودی می توانیم یک شناسنامه هوشمند برای مسکن داشته باشیم که به این صورت دیگر نیازی به سند منگوله دار نیست.
   
دریافت امضای دیجیتالی 
به گفته وزیر ارتباطات کسانی که به دریافت امضای دیجیتال تمایل دارند، می توانند به نزدیک ترین دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و امضای دیجیتال دریافت کند که البته این موضع پایان کار نیست و اجرایی شدن امضای دیجیتال علاوه بر بخش سخت افزاری نیاز به بخش نرم افزاری برای پشتیبانی دارد که نرم افزارهای اتوماسیونی که در ادارات و سازمان ها از آن استفاده می شود قابلیت پشتیبانی از امضای دیجیتال را ندارد. ضمن اینکه تجارت الکترونیک، دولت الکترونیک، خدمات الکترونیک و مکاتبات الکترونیک از کاربردهای امضای دیجیتال است و کشور در تحقق دولت الکترونیک با مشکلات زیادی مواجه است. امضای دیجیتال نوعی رمزنگاری نامتقارن است. هنگامی که پیغامی از کانالی ناامن ارسال می شوند، یک امضای دیجیتال که به شکل صحیح به انجام رسیده باشد می تواند برای شخص گیرنده پیام دلیلی باشد تا ادعای شخص فرستنده را باور کند و یا به عبارت بهتر شخص گیرنده از طریق امضای دیجیتال می تواند این اطمینان را حاصل کند که همان شخص فرستنده نامه را امضا کرده است و نامه جعلی نیست. در واقع استفاده از امضای دیجیتال سندیت و اعتبار ویژه ای به یک سند می بخشند. 
گفتنی است قرار است تا پایان برنامه پنجم به تمام متقاضیان گواهی امضای دیجیتال ارائه می شود و امضای الکترونیکی تمامی افراد روی کارت هوشمند ملی آن ها درج شود.
   
گذرنامه های الکترونیکی در ایران 
اداره کل گذرنامه از این پس پاسپورت ها را فقط الکترونیکی صادر می کند. بر اساس اخبار منتشر شده گذرنامه های جدید در ظاهر تفاوتی با گذرنامه های سابق ندارد اما آنچه این گذرنامه ها را متمایز می کند تراشه الکترونیکی است که در جلد آن ها کارگذاری می شود. گذرنامه های جدید با اعتبار پنج ساله صادر می شود، غیرقابل تمدید است و اضافه کردن همراه در آن ممکن نیست.
متقاضی برای کارگذاری این تراشه در گذرنامه اش هم باید پنج هزار تومان بپردازد. 
با این وجود از متقاضیانی که برای دریافت گذرنامه به دفاتر پلیس + 10 مراجعه می کنند هیچ اطلاعات بیومتریکی مثل چشم نگاری یا حتی اثر انگشت دیجیتالی گرفته نمی شود. با استفاده از گذرنامه های جدید بدون آنکه نیازی باشد تا اطلاعات فرد به اداره کل گذرنامه فرستاده شود با استفاده از دستگاه هایی که در اختیار ماموران مرزی قرار دارد این اطلاعات به صورت آن لاین خوانده می شود و در این صورت اشخاصی که ممنوع الخروج باشند یا مشکل قضایی برای خروج از کشور داشته باشند به سرعت اطلاعاتشان به دست می آید. 
    
باز وعده جدید اپراتور سوم 
اپراتور سوم تلفن همراه باید بر اساس مفاد پروانه واگذاری، سیم کارت هایش را از ابتدای خردادماه آغاز می کرد که علیرغم اخطار از سوی رگولاتوری، این کار انجام نشد که پس از آن مدیر عامل صندوق تامین اجتماعی از توزیع سیم کارت های نسل سوم توسط این اپراتور تا پایان امسال خبر داد تا این که وزیر ارتباطات از سوی مسوولان تامین تله کام خبر از ارائه سیم کارت های این اپراتور را تا حداکثر دو ماه آینده به صورت پایلوت و تست در سطوح خاص در بین معاونان وزرا وعده داد. 
پس از خلف وعده اپراتور سوم تلفن همراه برای ارائه سیم کارت هایش، سازمان تنظیم مقررات ارتباطات اعلام کرده که در مواجهه با تخلفات مطابق مفاد و تعهدات پروانه های صادر شده اقدام کرده و در صورت انجام هر تخلفی، بدون هیچ ملاحظه ای بر اساس قوانین برخورد می کند. مدیر کل برند و ارتباطات تامین تله کام مشکلات موجود در راه اندازی این شبکه را وابسته به مسائل فاینانس دانسته که مساعدت های نهادهای مربوطه این مشکلات در حال مرتفع شدن است و سازندگان تجهیزات نیز به تعهدات خود عمل کرده اند و شبکه در حال گسترش است. 
اظهارات او در حالی است که مدیر عامل صندوق تامین اجتماعی چندی قبل ایجاد مشکلات مختلف از جمله اعتبارات را از جمله دلایل تاخیر در بهره برداری توزیع سیم کارت های نسل جدید عنوان کرد. شبکه اپراتور سوم طبق پروانه یک ماه بعد از تاریخ لازم الاجرا شدن پروانه بود که در بهترین شرایط این تاریخ برای پروژه اپراتور سوم 30 مردادماه 89 و 9 ماه بعد از آن پایان اردیبهشت ماه سال جاری بود.
    

آدرس کوتاه شده: