03/10/1403  
 
۱۳۹۰/۰۹/۲۸ ۱۳:۴۷
طبقه بندی:
  • اخبار رسانه ها
  • نمایشگاه ها
چچ
آمارها و تکذیب ها

گزارش تحلیلی فناوران از نمایشگاه الکامپ هفدهم

آمارها و تکذیب ها

بزرگ‌ترین رویداد حوزه الکترونیک، کامپیوتر و تجارت الکترونیکی کشور در سال 1390 (الکامپ 2011) سه‌شنبه هفته گذشته با یک روز وقت اضافه تمام شد. الکامپ هفدهم که از هجدهم آذرماه، دو روز بعد از تاسوعا و عاشورا، آغاز شد و تا بیست و دوم آذرماه ادامه داشت، قرار بود به رونق بازار نیمه‌جان و صادرات کمک کند، اما فقط شعار داد.
سالن‌ها پر نشد، بازدیدکنندگان از نمایش این طبل بی‌صدا چندان لذت نبردند و شرکت‌های خصوصی هم آنقدر به معرفی و نمایش خدمات و محصولات‌شان نیاز دارند که حاضرند با هر قیمت و در هر شرایطی به نمایشگاه بیایند. و در نهایت برگزارکننده‌ای که رشد 20 درصدی متراژ فروخته شده نمایشگاه را در بوق و کرنا کرد و کاستی‌ها که به فرصت‌سوزی سازمان نظام‌ صنفی رایانه‌ای نسبت داده شد. گزارش تحلیلی فناوران از نمایشگاه الکامپ 2011 را بخوانید.

گزارش: مسعود فیاضی-مجری جایگزین
الکامپ هفدهم به گفته برگزارکننده‌اش، دو ماه و نیم قبل از تاریخ برگزاری به مجری واگذار شد.
این نمایشگاه پس از مدت‌ها بحث و جدل بین سازمان نظام صنفی رایانه‌ای که خود را محق در مجری‌گری الکامپ می‌دانست، با مثلث شرکت نمایشگاه‌ها، سازمان توسعه تجارت و در راس آنها وزارت صنعت، معدن و تجارت، در نهایت به گروه آوین واگذار شد؛ شرکتی که اگرچه سابقه برگزار کردن نمایشگاه آی‌تی ندارد، اما به گفته اعتدالی، مدیرعامل شرکت یک سال بیش از عمر الکامپ سابقه اجرای نمایشگاه دارد. اعتدالی می‌گفت با هدف مادی برای اجرای الکامپ پا پیش نگذاشته و فقط با هدف کمک به شرکت نمایشگاه‌ها و جلوگیری از تنزل رتبه جهانی ایران حاضر به برگزاری نمایشگاه الکامپ در مدت کم شده است. به گفته او،  الکامپ 2011 باید در سال 2011 برگزار می‌شد تا رنکینگ نمایشگاهی ایران پایین نیاید.

نشست خبری الکامپ و خبرهای ضد و نقیض
«آوین» تا شش روز پیش از آغاز الکامپ سکوت پیشه کرد تا با آمار با رسانه‌ها سخن بگوید. تا اینکه نخستین نشست خبری الکامپ هفدهم، شنبه (سیزدهم آذرماه) با حضور مفتح قائم مقام وزیر صنعت، حکیم‌جوادی رییس سازمان فناوری اطلاعات، خادمی معاون امور نمایشگاهی و اعتدالی رییس ستاد برگزاری الکامپ هفدهم برپا شد.
اما در نخستین نشست خبری الکامپ، آمارهایی از نمایشگاه و حامیانش اعلام شد که بعد از نشست یکی‌یکی‌ تکذیب شد و غلط از آب در آمد.
 مفتح در این نشست خبری گفت: نظام صنفی ‌رایانه‌ای وقت کم داشت و به دلایلی خارج از اراده خود حاضر به اجرای الکامپ نشد، اما نمایشگاه را کاملا حمایت می‌کند. ولی این خبر همان روز از سوی محمدثروتی، مجری الکامپ شانزدهم و عضو هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران تکذیب شد.
خادمی هم که اعلام آمارهای نمایشگاه را در نشست برعهده گرفته بود، از حضور 600 شرکت که 57 شرکت آن به طور مستقیم و غیرمستقیم از 16 کشور خارجی هستند خبر داد و رشد 20 درصدی متراژ فروخته شده نمایشگاه را اعلام کرد و از حمایت نهادهای دولتی و تشکل‌های خصوصی سخن گفت.
اگرچه در آن زمان آمار حاضران در نمایشگاه اعلام نشده بود، اما فهرستی که بعدها منتشر شد، نشان داد که در میان شرکت‌کنندگان در نمایشگاه هیچ کشور و شرکت خارجی حضور مستقیم ندارد. البته اگر بخواهیم نمایندگان غیرمستقیم شرکت‌های خارجی را به حساب بیاوریم، درصد خارجی‌های حاضر در الکامپ 17 از آمار خادمی بالاتر می‌رود.
خادمی همچنین از حمایت اتحادیه صنف فناوران رایانه در نشست خبری الکامپ گفت. این خبر چند روزی دوام آورد، اما روز سوم نمایشگاه، مسوولان اتحادیه به روزنامه فناوران اعلام کردند که ما حامی نمایشگاه نیستیم و نمایشگاه باید جوابگوی این کذب باشد. این اتحادیه همچنین در نامه‌ای رسمی، اعتراض خود را به ذکر نامش در میان حامیان نمایشگاه اعتراض کرد.
اعتدالی اما در این نشست خبری سکوت اختیار کرد و تنها در پاسخ به سوال خبرنگار فناوران درباره هزینه همیاری به زبان آمد و گفت که از شرکت‌ها هزینه اضافی دریافت نشده است.
وی دلیل دریافت هزینه همیاری را که حدودا 300 هزار تومان بود برای برپایی کارگاه‌ها و همایش‌های جانبی نمایشگاه عنوان کرد، اما نخستین همایش جانبی نمایشگاه با عنوان سمینار تجارت و بازرگانی الکترونیکی که قرار بود در روز یکشنبه در نمایشگاه برگزار شود نیز برپا نشد.
حکیم جوادی، رییس سازمان فناوری اطلاعات هم در این نشست گفت: الکامپ هفدهم متفاوت از سال‌های گذشته برگزار می‌شود. سخن حکیم جوادی اما کاملا درست بود و به هیچ وجه تکذیب نشد. نمایشگاه امسال از هر نظر نسبت به سال‌های گذشته متفاوت بود. 

شروع کار شرکت‌ها در هفته تاسوعا و عاشورا
شرکت‌ها قبل از الکامپ غرفه‌های‌شان را تحویل گرفتند و شروع به غرفه‌سازی کردند. دوشنبه و سه‌شنبه به دلیل تعطیلی تاسوعا و عاشورای حسینی درهای نمایشگاه بسته بود و چهارشنبه و پنجشنبه نیز شرکت‌ها فرصت دیگری برای غرفه‌سازی داشتند، اما روز جمعه که نمایشگاه بدون افتتاحیه آغاز شد، هنوز برخی از شرکت‌ها در حال غرفه‌سازی بودند.
نمایشگاه هم هنوز کاملا آماده نبود؛ عده‌ای در سالن خلیج فارس موکت می‌چسباندند و ستاد خبری نمایشگاه نیز صبح روز جمعه کارش را شروع نکرده بود.
نمایشگاه روز جمعه شلوغ بود و غرفه‌داران از این جمعیت راضی بودند، اما روز شنبه همزمان با افتتاحیه رسمی، نمایشگاه خلوت شد. روزهای یکشنبه، دوشنبه و سه‌شنبه نمایشگاه شلوغ‌تر شد و بازدیدکنندگان بیشتری به نمایشگاه آمدند.
نمایشگاه الکامپ ذاتا نمایشگاهی پرسر و صداست و معمولا نوای موسیقی‌های گوناگون از آن به گوش می‌رسد. اما برگزاری الکامپ هفدهم در ماه محرم، موجب شد که الکامپ از این ویژگی همیشگی تهی شود و در فضای نمایشگاه صدایی جز رادیوی تبلیغاتی به گوش نمی‌رسید. اما غرفه‌داران در روزهای دوشنبه و به خصوص روز پایانی نمایشگاه سکوت سرد الکامپ را شکستند و صدای اسپیکرهای‌شان را بالا بردند.

وزیر صنعت، کارش را به پاویونش ترجیح داد
الکامپ هفدهم قرار بود با حضور دو وزیر افتتاح شود. اما تنها وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به نمایشگاه آمد و وزیر صنعت که بنر خوشامدگویی‌اش تا پایان الکامپ بر سر در ساختمان شماره یک نمایشگاه برافراشته بود و وزارتش حامی سرسخت نمایشگاه، فرصت حضور در پاویون خودش را هم پیدا نکرد و معاونش را برای افتتاحیه فرستاد.
در مراسم افتتاحیه، مفتح معاون وزیر صنعت هدف‌گذاری 600 میلیون دلاری صادرات نرم‌افزار را در سال نوید داد و اکبرپور رییس هیات‌مدیره شرکت‌ سهامی نمایشگاه‌های بین‌المللی آمارهای ضد و نقیض معاونش خادمی را بازخوانی ‌کرد.

غرفه‌های عریض و طویل دولتی و شرکت‌های کوچک جزیره‌ای
الکامپ هفدهم، 14 سالن را در محل دایمی نمایشگاه‌های بین‌المللی از آن خود کرده بود. از این تعداد چهار سالن مربوط به سخت‌افزار و الکترونیک و شش سالن مربوط به نرم‌افزار، تجهیزات شناسایی و مکان‌یابی رادیویی بود. همچنین دو سالن به حوزه شبکه، امنیت، اینترنت، خدمات ICT‌ و رسانه مجازی تعلق داشت و دو سالن هم به حوزه دولت و تجارت الکترونیکی مربوط بود.
جدا از اینکه گروه‌بندی سالن‌ها اصلا منظم نبود و شرکت‌ها بر اساس حوزه فعالیت‌شان در سالن‌‌ها حضور نداشتند، خبری از شرکت‌های بزرگ و اسم و رسم دار سخت‌افزار و نرم‌افزار و پاساژهای کامپیوتری که سال‌های گذشته با اشتیاق برای الکامپ نقشه می‌کشیدند، در نمایشگاه نبود.
در سالن‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری شرکت‌های کوچک و متوسط، جزیره‌‌ها را از آن خود کرده بودند و در سالن‌های دولت الکترونیکی نیز همه جزیره بودند.
در اکثر سالن‌ها غرفه‌های خالی 50، 100 و 200 متری دیده می‌شد و معلوم نیست برگزارکننده چطور باید پول غرفه‌های خالی را به نمایشگاه بدهد.
حتی در سالن 38 الکامپ موسوم به آلمان که از پرطرفدارترین سالن‌های نمایشگاه به حساب می‌آید و همه شرکت‌ها برای غرفه گرفتن در آن سر و دست می‌شکنند، یک فضای خالی 100 متری که به بنرهای مرکز توسعه ‌فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال وزارت ارشاد مزین شده بود، توی ذوق می‌زد.
از سوی دیگر حضور گسترده و نهادهای دولتی در سالن‌های دولت الکترونیکی جلب توجه می‌کرد. هر کدام از وزارت‌خانه‌ها و نهادهای بزرگ دولتی بخشی از سالن‌ها را با غرفه‌های گاه خالی قرق کرده بودند و حتی خیلی از نهادهای دولتی در هر دو سالن دولت الکترونیکی غرفه داشتند. از آنجا که در سالن 27 سر در غرفه بعضی از نهادهای دولتی حتی نام نداشت، به نظر می‌رسد حضورشان از پیش برنامه‌ریزی شده نبود و در لحظات آخر و با پیشنهادهای مناسب نمایشگاه در الکامپ حضور پیدا کرده بودند.
نکته دیگر در مورد سالن‌ها این بود که شماره سالن‌ها روی بنر اصلی و سر در آن نوشته نشده بود و بازدیدکنندگان می‌بایست به بنر جدول شرکت‌کنندگان سالن‌ها نزدیک می‌شدند تا نام سالن‌ها را که خیلی ریز نوشته بود، بخوانند. همین موضوع عده‌ای از بازدیدکنندگان را سر درگم کرده بود.
فضای باز نمایشگاهی امسال نیز اکثرا از آن مخابراتی‌ها و اینترنتی‌ها بود و به نظر می‌رسد راضی‌ترین شرکت‌کنندگان الکامپ هفدهم غرفه‌های فضای باز بودند، چون در آستانه فصل زمستان، هوای پاییزی دلچسبی را تجربه کردند. البته اگر گرد و خاک ماشین آشغال‌روبی نمایشگاه درست وسط ظهر چشم شان را کور نکرده باشد.
نکته جالب دیگر در مورد الکامپ امسال، غیبت اغذیه‌فروشی‌ها بود که البته شرکت‌های مخابراتی و اینترنتی‌ جای‌شان را پر کرده بودند و بلندگوی نمایشگاه نیز بازدیدکنندگان را به پیتزا پرپروک در اتوبان چمران هدایت می‌کرد.

ستاد خبری در بی خبری
ستاد خبری نمایشگاه الکامپ هفدهم که با نام عجیب و غریب «Elecomp Times» مانند خود نمایشگاه دیر مسوولیتش را برعهده گرفت از یک هفته پیش از نمایشگاه تا پایانش در کل هشت خبر منتشر و هفت نشست خبری برپا کرد. اما به دلیل عدم برنامه‌ریزی برای نشست‌های خبری در ستاد خبری الکامپ محتوای اکثر نشست‌های خبری ضعیف بود. جالب اینجاست که ستاد خبری الکامپ شانزدهم در کل بیش از 120 خبر منتشر کرده بود.
اگرچه اینترنت ستاد خبری لنگ می‌زد و سیستم‌های کافی در اختیار خبرنگاران نبود، اما مسوولان ستاد خبری در روزهای نمایشگاه در حد توان‌شان از خبرنگاران پذیرایی کردند.
اطلاع‌رسانی برای نمایشگاه تنها شش روز قبل از نمایشگاه شروع شد، اما با نزدیک شدن به زمان نمایشگاه، صدا و سیما هم الکامپ را تبلیغ می‌کرد و در اتوبان‌های محدوده نمایشگاه بیلبوردهای متعدد ولی کوچک الکامپ برافراشته  شده بود. وب‌سایت رسمی نمایشگاه نیز به آدرس iranelecomp.info که یک هفته مانده به الکامپ محتوا و خبر نداشت تا پایان نمایشگاه تنها خبرهای ستاد خبری و لیست شرکت‌کنندگان را بدون درج حوزه فعالیت منتشر کرد. البته این وب‌سایت و وب‌سایت elecomptimes.ir هنوز خبرهای اختتامیه و روز آخر نمایشگاه را نیز منتشر نکرده‌اند.
تبلیغات شرکت‌کنندگان در محیط نمایشگاه امسال نیز خیلی تب و تاب نداشت. عصرآراد، آریانا، آونگ، ساخت سیستم و آذران وب از جمله شرکت‌هایی بودند که از تبلیغات محیطی نمایشگاه استفاده کردند. در خیابان نمایشگاه از سمت سئول نیز به جز بیلبورد  تبلیغاتی دو سه شرکت بقیه بیلبوردها خالی از تبلیغات بودند. حامیان خصوصی نمایشگاه نیز سه شرکت صنایع پرسو الکترونیک، گروه ماندگار و آریانا بودند که لوگوی‌شان زیر بنرهای اطلاع‌رسانی نمایشگاه چاپ شده بود.

تقدیر از بانوان باحجاب و غرفه‌های  برتر در اختتامیه
مراسم اختتامیه الکامپ هفدهم نیز بعدازظهر روز پایانی نمایشگاه با حضور و سخنرانی حکیم‌جوادی رییس سازمان فناوری اطلاعات، بزرگیان معاون توسعه مدیریت انسانی رییس جمهوری، مینایی مدیر عامل بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای، مفتح معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رویانیان رییس کارگروه دفاتر پیشخوان دولت برگزار شد.
حکیم‌جوادی در سخنرانی‌اش برای الکامپ هجدهم نقشه می‌کشید؛ بزرگیان آمار خدمات ارایه شده در دولت الکترونیکی را مرور کرد؛ مینایی آمار گیم و گیمرها را در آمریکا و کشورهای دیگر می‌داد. رویانیان رییس ستاد حمل و نقل و مدیریت سوخت کشور نیز که به دلیل دو شغله بودن خودش را دوگانه‌سوز می‌نامید گفت: چون مدیریت باشگاه پرسپولیس را هم برعهده دارم، بعضی‌ها به من می‌گویند سه‌گانه‌سوز هستم.
در این مراسم همچنین از غرفه‌های برتر در هر حوزه قدردانی شد. علاوه بر این، از بانوانی که حجاب خود را در غرفه‌های نمایشگاه رعایت کرده بودند، قدردانی شد.

تشکل‌های صنفی بی‌توجه به صنف
سازمان نظام صنفی رایانه‌ای اگر چه بعد از پریدن مجوز از دستش -بدون اینکه خبر داشته باشد- گفته بود با الکامپ امسال کاری ندارد و حتی بعد از نشست خبری الکامپ هفدهم حمایت از این نمایشگاه را تکذیب کرد، اما فراموش کرد بخش بزرگی از شرکت‌کنندگان در نمایشگاه، اعضایش هستند و چه برگزارکننده باشد و چه نباشد و حتی اگر نمایشگاه را تحریم کرده، باید از اعضایش حمایت کند و حداقل برای دیدار با اعضا به نمایشگاه تخصصی خود بیاید.
نکته دیگر در مورد اتحادیه صنف فناوران رایانه است که چرا باید روز سوم نمایشگاه -دیرتر از همه بفهمد که در نمایشگاه غرفه‌ای به نامش زده‌اند و نامش در لیست حامیان نمایشگاه است.
چه بخواهیم و چه نخواهیم الکامپ، نماد و نمایش فناوری اطلاعات کشور است و شرکت‌ها نیاز به معرفی خود در نمایشگاه در این وسعت دارند. به این ترتیب باید از تشکل‌های صنفی پرسید: « اگر الکامپ را تحریم کردید، چرا اعضای خانواده خود را محروم می‌کنید».

منبع:
آدرس کوتاه شده: