15/10/1403  
 
۱۳۹۱/۰۷/۱۱ ۱۴:۲۰
طبقه بندی:
  • اخبار سازمان
  • فضای کسب و کار
چچ
«شبنم » نقطه پایان ندارد

در نشست هماهنگی اجرای مرحله دوم طرح شبکه بازرسی و نظارت مردمی مطرح شد:

«شبنم » نقطه پایان ندارد

نشست هماهنگی اجرای مرحله دوم طرح شبنم در سطح عرضه، یکشنبه با حضور مجریان پروژه، نمایندگان ستاد مبارزه با قاچاق کالا، سازمان حمایت مصرف کننده و تولیدکنندگان و شورای اصناف برگزار شد.

در این نشست که در ساختمان شماره یک وزارت صنعت، معدن و تجارت بر پا شد دبیران کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان‌ها، معاونان بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان‌ها و روسای مجامع صنفی در سطح استان‌های کشور حضور داشتند و در جریان چگونگی و روند اجرای فاز دوم شبنم در سطح عرضه قرار گرفتند. همچنین در نشست پرسش و پاسخی که برگزار شد مسایل و مشکلات اجرای پروژه در فاز نخست از سوی حضار مطرح و راهکار و پاسخ‌ها نیزتوسط مسوولان اجرایی طرح ارایه شد.


اجرای پروژه ملی شبنم نیازمند همکاری تمامی نهادهاست
معاون پیشگیری و هماهنگی سازمان‌ها و استان‌های ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا، پروژه شبنم را یک طرح ملی ارزیابی کرد و گفت: شبنم، اقدامی اساسی در ساختار اقتصادی کشور است که مبتنی بر دانش و فناوری‌های روز دنیا بوده و با وجود برکاتی که در پی خواهد داشت افتخار اجرای آن به نام ما نوشته خواهد شد و نسل‌های آینده از برکات‌اش بهره‌مند می‌شوند.
مهدی ابویی افزود: ساختار اقتصادی کشور ما به شدت از دانش روز بی‌بهره و نیازمند به‌روزرسانی است که همین ضعف عوارضی مثل رانت، تبانی، قاچاق و از این قبیل معضلات در پی داشته است.
وی افزود: پروژه شبنم در شرایطی که بسیاری از موارد اقتصادی کشور عصر حجری است، یک طرح به روز و مبتنی بر فناوری‌های نوین است که باید با همکاری همه جانبه تمامی دست اندرکاران عرصه واردات، توزیع و نظارت و بازرسی در کشور اجرا شود تا شاهد برچیده شدن پدیده شوم قاچاق از عرصه اقتصادی کشور باشیم.
معاون پیشگیری و هماهنگی سازمان‌ها و استان‌های ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا با بیان اینکه  متاسفانه اهمیت این طرح هنوز در میان برخی مدیران و مسوولان به ویژه در سطح استان‌ها روشن نشده و در نتیجه همکاری و همراهی لازمه در مسیر اجرای همه جانبه پروژه مشاهده نمی‌شود گفت: یک ماموریت مهم ما در حال حاضر این است که اهمیت اجرای این پروژه را به مدیران مسوولان مرتبط به ویژه استانداران منتقل کنیم.
وی افزود: تمامی صنوف کشور  لازم است در زمینه سازوکارهای قانونی و چگونگی روند کد دارکردن کالا  اطلاع‌رسانی شوند و علاوه بر آن با برپایی نشست‌هایی تمامی ابعاد پروژه بر ایشان تشریح شده و در خصوص ضرورت اجرای آن کاملا توجیه شوند.
ابویی گفت: روند اجرا و پیشرفت پروژه در استان‌ها باید از سوی سازمان‌های صنعت معدن و تجارت استان‌ها و کمیسیون‌های استانی ستاد مبارزه با قاچاق کالا  رصد و پیگیری شده و ضعف‌های آن به ستاد مبارزه با قاچاق کالا، وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین سازمان حمایت مصرف‌کننده و تولیدکنندگان منتقل شود تا این نهاد‌ها بنا بر وظیفه نقصان‌ها را برطرف کنند.
وی گفت: در حال حاضر موضوع شبنم یکی از دستور جلسات اصلی و هفتگی ستاد مبارزه با قاچاق کالاست و به کمیسیون‌های استانی هم ابلاغ شده که در تمامی جلسات‌شان یکی از دستور جلسات باید پروژه شبنم باشد و روند پیشرفت پروژه به صورت مداوم پیگیری و گزارش شود.
ابویی اطلاع‌رسانی گسترده و همه جانبه به ویژه از طریق رسانه ملی را لازمه اجرای موفق پروژه دانست و گفت: سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران باید در زمینه اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی پروژه شبنم همکاری همه جانبه‌ای داشته باشد که این طرح ملی به نحوی فراگیر به مردم معرفی و شناسانده شود.

مقاومت قاچاقچیان اراده مجریان شبنم را متزلزل نمی‌کند
رییس سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان با بیان اینکه مبارزه با کالای قاچاق یک تکلیف قانونی بر زمین مانده بود که پس از سال‌ها با پروژه شبنم در روند به تحقق پیوستن قرار گرفته است گفت: جایگاه قانونی مبارزه با قاچاق کالا در اصل به سال 82 بازمی‌گردد که بر اساس قانون نظام صنفی و قانون مبارزه با قاچاق کالا باید عملیاتی می‌شد اما در آن زمان شرایط و امکانات اجرای آن فراهم نبود.
سید جواد تقوی با بیان اینکه در سال 81 مقام معظم رهبری فرمودند که کالای قاچاق  باید از پیش از مرزها تا مرحله عرضه، پیگیری و پیشگیری شود گفت: بر این اساس مبارزه با قاچاق کالا یک تکلیف شرعی، قانونی و عرفی است و زمان پایانی هم ندارد؛ یعنی تا زمانی که پدیده منحوس قاچاق در کشور وجود دارد باید مبارزه با قاچاق در قالب پروژه شبنم ادامه یابد.
وی با بیان اینکه برخی افراد معتقدند که در شرایط فعلی تحریم، اجرای پروژه شبنم منجر به اختلال در تنظیم بازار می‌شود گفت: کالاهایی که مشمول طرح شبنم شده‌اند جزو کالاهای مشمول اولویت تنظیم بازار نیستند و اساسا مبارزه با قاچاق هیچ تداخلی با بحث تحریم ندارد بلکه روندی برای حمایت از کالاهای مجاز، محصولات داخلی و همچنین سلامت جامعه است.
وی افزود: در مرحله نخست اجرای کدگذاری کالا در سطح عرضه مقاومت‌هایی از سوی اصناف مشاهده می‌شد مبنی بر اینکه شبنم هزینه اضافی بر دوش بازار می‌گذارد و به نوعی گران‌فروشی است این در حالی است که اگر از باب هزینه و انتفاع به این طرح نگریسته شود قطعا میزان فایده آن بسیار بیش از هزینه آن است چرا که این هزینه اندک صرف سلامت بازار و جامعه می‌شود.
رییس سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان گفت: قطعا اجرای پروژه در فاز نخست نواقص و کاستی‌هایی داشته است که طبیعی است و مجریان آن به جد درصدد رفع این نواقص برآمده‌اند تا در دور دوم این مشکلات به حداقل برسد.
تقوی گفت: در حال حاضر همراهی و همکاری میان دستگاه‌های اجرایی کشور در راستای اجرای پروژه شبنم شکل گرفته و طرح در مسیر همواری پیش می‌رود.
وی افزود: ما بنا نداریم در مسیر  اجرای پروژه با بگیر و ببند در بازار تشنج ایجاد کنیم  بلکه روال را اینگونه قرار داده‌ایم که با ارایه اطلاعات و فراهم ساختن اوضاع برای اتحادیه‌ها و صنوف، بازار با آمادگی کامل وارد فاز بازرسی و نظارت شود.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: این پروژه سرشار از منفعت برای اقتصاد کشور است و به روند سودجویی قاچاقچیان و زیاده‌خواهان پایان می‌بخشد.
وی در پایان گفت: قطعا مقاومت‌هایی از سوی قاچاقچیانی که منافع خود را در خطر می‌بینند صورت می‌گیرد و این مقاومت‌ها به هیچ وجه نباید در اراده مجریان پروژه تزلزل ایجاد کند.

کم کاری برخی نهادهای مرتبط با شبنم پیگیری شود
رییس شورای اصناف با بیان اینکه اصناف به دلیل ضربه‌هایی که از قاچاق خورده‌اند از ابتدا همکاری مثبتی با پروژه شبنم داشته‌اند گفت: اما صرف همکاری اصناف در اجرای پروژه کافی نیست و تمامی دست‌اندرکاران و مسوولان مرتبط در عرصه واردات، گمرک، سازمان حمایت از مصرف‌کننده و نهادهای دولتی همه وهمه باید دست به دست هم دهند تا پروژه همه جانبه پیش برود و نتیجه مطلوب حاصل شود.
قاسم نوده فراهانی گفت: برخی کالاهایی که مشمول کد شبنم هستند در حوزه کاری شورای اصناف قرار نمی‌گیرند و شامل حوزه‌های دیگری می‌شود که بعضا همکاری کافی با طرح نداشته‌اند.
مشاور رییس‌جمهور در حوزه اصناف، اطلاع‌رسانی ناکافی را مهم‌ترین ضعف پروژه در مرحله نخست اجرا دانست و گفت: اگر در خصوص ابعاد پروژه و روند و مراتب قانونی کدگذاری اطلاع‌رسانی فراگیر انجام شود کسبه و مردم خود حامی اجرای شبنم خواهند شد.
وی افزود: در مرحله دوم اجرا که گروه‌های کالایی افزایش می‌یابد باید اطلاع‌رسانی درست و دقیق انجام شود و صنوف از طریق اتحادیه‌ها از روند انجام کار مطلع شود که مشکلات فاز نخست اجرا تکرار نشود.
وی با بیان اینکه  تمامی واردکنندگان کالا موظف‌اند کالا را با برچسب شبنم تحویل فروشندگان دهند گفت: راهکاری هم برای کددار شدن کالاهایی که به صورت فردی یا به اصطلاح کوله باری به کشور وارد می‌شوند نیز باید اندیشیده شود که هیچ کالای فاقد برچسب دو بعدی شبنم راه ورود به بازار را نیابد.

نقاط ضعف پروژه شبنم در فازهای بعدی اجرا قطعا برطرف می‌شود
مدیرکل برنامه‌ریزی دستگاه‌های اجرایی ستاد مبارزه با قاچاق و ارز کشور در خصوص نقاط ضعف اجرای پروژه شبنم در فاز نخست اجرا گفت: هر طرح بزرگ و ملی که به مرحله اجرا وارد می‌شود قطعا در ابتدای راه با چالش‌هایی مواجه می‌شود که اجتناب ناپذیر است و این نقاط ضعف در روند اجرای پروژه کشف و به منظور بهبود بر طرف خواهد شد.
حمید قاسمی گفت: اساسا هیچ طرحی در حالت استاتیک ایرادات‌اش مشخص نمی‌شود بلکه در حالت دینامیک است که مشکلات پروژه بروز خواهد کرد.
وی افزود: پروژه شبنم هم در فاز نخست اجرا در بخش عرضه، مشکلات و ضعف‌هایش نمود پیدا کرد و کشف شد و در فازهای بعدی مشکلات آن گام به گام بر طرف خواهد شد.
وی یکی از نقاط قوت طرح شبنم را همکاری و همراهی مسوولان دولت با پروژه به دلیل دارا بودن دو مصوبه هیات دولت  دانست و گفت: به منظور پیشبرد پروژه ضروری است با برپایی نشست‌های کارگروه‌های اجرایی در استان‌ها همکاری و همراهی  فرمانداران و بخشداران هم شامل حال این پروژه شود.
قاسمی نظارت مستمر بر نحوه کد گذاری کالا توسط نصابان برچسب و جلوگیری از تخلفات در روند کدگذاری را مهم ارزیابی کرد و گفت: در خصوص کالاهایی که به صورت فردی وارد کشور می‌شوند نیز باید راهکاری تعریف شود تا هیچ کالایی بدون کد شبنم در بازار موجود نباشد.
وی با بیان اینکه یک طرح برای اجرای موفق به چهار ویژگی جامع بودن طرح، مجری مناسب و کارشناس، فراهم بودن شرایط اجرا و همچنین امکانات اجرای طرح نیازمند است گفت: پروژه شبنم طرح عالی و کارآمدی است و مجریان دلسوز و کارشناسی در شرکت خدمات انفورماتیک راهبر دارد و باید تلاش کنیم سایر عوامل موفقیت‌اش نیز تمام وکمال فراهم شود تا شاهد ثمرات اجرای پروژه و ریشه کنی قاچاق در کشور باشیم.

منبع:
آدرس کوتاه شده: